Кога се градеше Сиетл, се преместуваа цели планини – буквално!


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


На почетокот од 20-ти век, Сиетл забрзано стануваше главен трговски центар на северо-западниот американски брег од Пацификот.

2.2.seattleregrade-1

Сместен на малку терсене и ридест предел, поради експанзијата, на градот му биле потребни реконструктивни зафати за проширување. А кон таа потреба придонесол и пожарот кој уништил голем дел од централното градско подрачје. Тоа било архитектонски предизвик за инженерот Р.Х. Томсон, кој ја искористил таа прилика не само да го реконструира центарот на градот, туку и да ја преуреди и теренски трансформира целата област на Сиетл.

2.2.seattleregrade-2

2.2.seattleregrade-3

Во рамки на тој потфат и проект, од ’90-те години на 19-ти век до ’20-те години од 20-ти век неверојатни 50 милиони кубни јарди земја биле буквално преместени и отстранети од областа, за да се добие поголема површина за градот во развој. Во целата акција учествувале голем број градежни експерти и инженери, за сето тоа да биде направено како што треба.

2.2.seattleregrade-4

2.2.seattleregrade-5

2.2.seattleregrade-6

2.2.seattleregrade-7

2.2.seattleregrade-8

2.2.seattleregrade-9

2.2.seattleregrade-10

2.2.seattleregrade-11

2.2.seattleregrade-12

2.2.seattleregrade-13

2.2.seattleregrade-14

2.2.seattleregrade-15