Кина VS Џек Ма – најпознатиот кинески милијардер под истрага за злоупотреба на монополска позиција


Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


Со започнување на истрагата од страна на Кина за наводна злоупотреба на монополска позиција од страна на „Alibaba Group Holding“, при штои раководството на „Ant Group Co.“ беше свикано на самитот за финансиски регулативи, за зајакнување на контролата над двата столба на интернет-империјата на милијардерот Џек Ма, се значува официјален почеток на репресијата на доминацијата на Ма од страна на Комунистичката партија, опфаќајќи сè, од е-трговија до логистика и социјални медиуми.

Притисокот врз Ма е клучен за пошироките напори за контрола на се повеќе влијателниот интернет: Нацртите за монопол, објавени во ноември, и дадоа на владата невообичаено широка слобода да контролира претприемачи како Ма, кои до неодамна уживаа извонредна слобода да ги прошират своите сфери, пренесува Денар.

Некогаш поздравувани како мотори за економски просперитет и симболи на технолошката совршеност на земјата, „Alibaba“ и конкурентите како што е „Tencent Holdings Ltd.“ се соочуваат со зголемен притисок од регулаторите бидејќи тие собраа стотици милиони потрошувачи и добија влијание врз скоро секој аспект од секојдневниот живот во Кина.

Во екосистемот на Интернет доминираат „Alibaba“ и „Tencent“ преку нивниот лавиринт од мрежи за инвестиции, кои ги опфаќаат повеќето стартапи во земјата во различни сектори, од вештачка интелигенција до дигитално финансирање. Нивното покровителство, исто така, ја поддржува новата генерација на титани, вклучувајќи ги гигантите за храна и патувања „Meituan“ и „Didi Chuxing“, кинескиот „Uber“.

Оние кои напредуваат надвор од аурата на „Alibaba“ и „Tencent“, како што е сопственикот на „TikTok“, „ByteDance Ltd.“, се ретки.

Правилата за монопол сега се закануваат да го нарушат овој статус кво состојба со голем број потенцијални исходи. Се чини дека различните агенции во Пекинг ги координираат своите напори – лош знак за секторот за Интернет.

Кампањата против „Alibaba“ влезе во напредна фаза во ноември откако Ма јавно ги нападна кинеските регулатори. Последователно, надзорниците на пазарот го запреа ИПО-то на „Ant“, што требаше да биде најголем во светот досега.

„People’s Daily“, весникот на Комунистичката партија, предупреди дека борбата против наводните монополи сега е врвен приоритет. „Антимонопол стана итно прашање што ги погодува сите. Дивиот раст на пазарите мора да биде ограничен со закон“.

Шансите „Ant“ да може да го оживее своето ИПО следната година се чинат помали, бидејќи Кина ги ревидира правилата за регулирање на финтех индустријата, која напредуваше во последниве години како алтернатива на традиционалното државно кредитирање.

За Кина се вели дека одделно формирале заедничка работна група за надгледување на „Ant“, предводена од Комитетот за финансиска стабилност и развој, регулатор на финансискиот систем, заедно со разни оддели на централната банка и други регулатори. Групата одржува редовни контакти со „Ant“ за собирање податоци и други материјали, проучувајќи го нејзиното реструктуирање, како и изготвувајќи нови правила за финтех индустријата.