Како промените во времето влијаат врз здравјето

Како промените во времето влијаат врз здравјето

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Метеоролозите кои не ја очекуваат пролетта и есента најдобро знаат како промените на времето влијаат на здравјето.

Ненадејните промени во времето, како што се варијации во температурата, влажноста, притисокот, ветерот и другите метеоролошки фактори, може да имаат значително влијание врз здравјето на луѓето. Особено на оние кои веќе страдаат од хронични заболувања. Овој феномен често се нарекува „метеоропатија“ и може да предизвика различни симптоми и непријатност кај чувствителните лица.

Како временските промени влијаат на здравјето: Болат и коските и мускулите

Хроничните пациенти, како што се оние со хипертензија, артритис, мигрена, хронични болки во грбот или белодробни заболувања, може да бидат особено подложни на ефектите од метеоропатија. Еве неколку начини на кои ненадејната промена на времето може да влијае на нив:

Болка и непријатност: Зголемените осцилации на температурата и влажноста на воздухот може да предизвикаат промени во притисокот во ткивата. Ова може да ја зголеми болката и непријатноста кај луѓето кои веќе имаат хронична болка.
Влошување на респираторните проблеми: Промените во влажноста и температурата на воздухот може да го отежнат дишењето кај луѓето со б0елодробни заболувања како што се астма или хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ).
Промени во крвниот притисок: Ненадејните падови или зголемувањето на атмосферскиот притисок може да влијаат на крвните садови и да предизвикаат промени во крвниот притисок. Ова може да биде особено ризично за луѓето со хипертензија.
Главоболки и мигрена: Промените во воздушниот притисок и температурата може да предизвикаат главоболки и мигрена кај луѓето кои веќе се склони кон овие проблеми.
Нарушување на менталното здравје: Метеоропатијата исто така може да има влијание врз менталното здравје, предизвикувајќи промени во расположението и нивото на енергија.

Ако сте метеоролог

За да се борите против метеоропатија и да го намалите нејзиното влијание врз здравјето, еве неколку совети:

Следете ја временската прогноза: Бидете свесни за претстојните промени на времето и соодветно приспособете ги вашите активности и терапии.
Не ја прескокнувајте пропишаната терапија: Хронични пациенти треба да се придржуваат до нивната редовна терапија и совети од лекар.
Пијте многу вода: Пијте многу вода, особено за време на временските промени, за да одржите соодветно ниво на хидратација.
Правилна исхрана: Урамнотежената исхрана богата со витамини и минерали може да помогне да се одржи посилен имунолошки систем и подобра отпорност на временските промени.
Физичка активност: Редовното вежбање може да помогне во одржувањето на општото здравје и да ја подобри толеранцијата на временските промени.
Опуштете се: Техниките за релаксација како што се медитација, длабоко дишење и јога можат да помогнат да се намали стресот и анксиозноста предизвикани од метеоропатија.
Консултирајте се со лекар: Ако забележите дека симптомите се влошуваат за време на одредени временски услови, разговарајте со вашиот лекар.
Важно е да се напомене дека реакциите на метеоропатија може да варираат од личност до личност. Затоа е важно да го слушате вашето тело и да ги прилагодувате вашите навики според вашите потреби и здравствена состојба.