Инженерско чудо: Ова е најкомплексната „клучка“ на светот (видео)


Топ 10 најголеми фудбалски дербија


Со пет слоеви и дваесет повеќенасочни патишта, Хуангџуеван е „клучка“ која е пуштена за сообраќај минатиот месец и претставува веројатно најкомплексната крстосница на светот.

Лоцирана во Чонгкинг, оваа клучка ги поврзува градот, автопатот и аеродромот и се очекува дека во голема мера ќе го олесни сообраќајот за 8 милиони жители од овој југозападен кинески град.

Сликите од оваа клучка станаа доста популарни на социјалните мрежи и додека некои се импресионирани, други ја нарекуваат најлошиот кошмар за возачите, бидејќи ако го пропуштите излезот, ќе мора да возите доста долго за повторно да можете да се исклучите.

Изградбата на овој „сообраќаен лавиринт“ траеше осум години.