Нобел

Инвестиција „тешка“ 1,2 милијарди фунти: Британците ќе го града најмоќниот компјутер на светот

За потребите на британскиот Државен метеоролошки институт, британската влада ќе инвестира 1,2 милијарди фунти за изградба на, како што го нарекоа, најмоќниот светски суперкомпјутер, чија цел ќе биде проектирање на точни временски прогнози.

Новиот суперкомпјутер ќе го користи Државниот метеоролошки институт за да предвиди невреме, да ги избере најпогодните области за одбрана од поплави и да предвиди глобални климатски промени.

Ова ќе им овозможи на аеродромите подобро да ги предвидат временските услови, додека енергетскиот сектор ќе користи точни податоци за да спречи прекин на електричната енергија и флуктуации на напон.

Премиерата на суперкомпјутерот што ќе го има Метеоролошкиот завод е закажан за крајот на 2022 година. Новиот суперкомпјутер, како што вели владата, ќе ја зголеми компјутерската способност за шест пати во првата фаза.

Advertisements
To Top