Индија планира со закон да ги забрани криптовалутите

Властите во Индија планираат да донесат закон со кој ќе се забрани употребата на криптовалутите како платежно средство.

Според нацрт-законот секој кој ќе тргува или поседува криптовалути ќе биде казнет, јавија локалните медиуми повикувајќи се на извори во Владата. Забрането ќе биде и „рударење” криптовалути.

Во 2019 година владина комисија препорача казни од 10 години затвор за луѓе кои „рударат”, поседуваат или продаваат и прават зделки со криптовалити. Засега не се знае дали со новиот закон ќе бидат толку строги казните.