Градинка од соништата – за целосна слобода и безбедност на децата


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Во градинката Фуџи која се наоѓа надвор од Токио, децата кои одат во градинка имаат нова магична средина дизајнирана специјално за нив.

26.5.gradinka2

Ова училиште со својата интересна овална форма и покрив над прстенестиот дел од објектот е проектирано од токиската архитектонска фирма Tezuka Architects.

26.5.gradinka3

На TED разоворот: „Најдобрата градинка која некогаш сте ја виделе“, архитектот Такахару Тезука, објаснува дека за да ја изгради оваа градинка морал да размислува како дете. Тој бил инспириран од својата ќерка и син, кои се на 12 и 9-годишна возраст, кои како што вели Тезука, станале „дел од неговото тело“.

26.5.gradinka4

Како што растат, нивните навики и желби стануваат и негови, а во процесот на проектирање тој ја вклучува и својата сопруга Yui, за да му помогне во истражување на детските потреби за дизајнот.

26.5.gradinka5

26.5.gradinka6

26.5.gradinka7

26.5.gradinka8

26.5.gradinka10

26.5.gradinka9

(Супер Модулор)