Го сметаат за најтежок кинески збор за пишување – еве што означува


Викенд најава - Најинтересно во Серија А! ↓↓↓Овој комплексен карактер од кинескиот азбучен свет се пишува со неверојатни 57 потези, заради што според многумина јазичари се смета за најтешкиот кинески карактер за пишување.

Толку е комплексен што е невозможно да се напише со користење на стандардниот компјутерски систем за пишување, а потребно скоро една минута за да се напише (ако знаеш да го напишеш воопшто).

А да, самиот збор означува ономатопеја која го имитира звукот кој се произведува додека се припрема познатиот деликатес од провинцијата Шаанџи, бианг бианг нудлите. Или кратко кажано – овој комплексен карактер е симбол за нудли.