Фотоволтаиците – нова закана за македонското земјоделско земјиште


Викенд најава: Интер - Милан, Тотенхем - Ман.Сити и Феенорд - ПСВ ↓↓↓По бурата од негативни реакции во јавноста, Министерството за земјоделство го повлече нацрт-Законот за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост за 1 евро од квадрат. Сега, зачестени се барањата плодно земјоделско земјиште да се користи за фотоволтаици односно за производство на струја наместо за храна. Во период кога цените на храната драстично растат, експерти предупредуваат дека квалитетното земјоделско земјиште не треба да се користи за ништо друго освен за производство на прехранбени производи. Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.