Нобел

Фејсбук се заканува до Австралија дека ќе забрани објавување вести на нивната платформа

Веќе е познато дека Австралија ќе ги принуди технолошките гиганти како Фејсбук и Гугл да им плаќаат на австралиските медиуми за објавените вести, потег насочен кон заштитата на независното новинарство и кој ќе биде под будното око на целиот свет.

Гугл минатиот месец ги предупреди своите корисници дека како резултат услугите за пребарување може да бидат значително полоши.

Најновиот потег на Фејсбук за блокирање на споделувањето вести помогна да се зголемат тензиите меѓу технолошките компании и регулаторите.

Фејсбук соопшти дека доколку предложениот закон го стори тоа, ќе ги спречат Австралијците да ги споделуваат вестите на Фејсбук и Инстаграм.

Австралиската комисија за конкуренција и заштита на потрошувачите (ACCC) подготви правила за изедначување меѓу технолошките гиганти и издавачите, за кои вели дека се борат со изгубени приходи од рекламирање.

ACCC вели дека заканата од Фејсбук била направена во погрешно време и била погрешно претставена.

Сепак, директорот на Фејсбук за Австралија и Нов Зеланд, Вил Истон рече дека законот погрешно ја сфатил динамиката на Интернет и ќе им наштети токму на вестите што владата се обидува да ги заштити.

Портпарол на Фејсбук за Би-Би-Си изјави дека наскоро ќе објави конкретни детали за тоа како се планира да се спроведе забраната.

Гугл и Фејсбук плаќаат за некои новости на одредени пазари и планираат да ја покренат оваа иницијатива во неколку земји.

To Top