Единствено вака можете да го спречите потењето во текот на летните месеци…?!

Многумина од нас ги користат дезедорансите против потта, употребувајќи ги во утринските часо, пред да се облечеме и излеземе од дома. Сепак, една докторка тврди дека не би требало да ставате дезедоранс на своето тело во ова време.

Др. Давн Харпер тврди дека поголемиот дел од луѓето го користат дезедорансот на лош начин, односно дека никогаш не би требало да аплицираме во утринските часови туку навечер.

Како што вели, кога го употребувате во текот на ноќта, вие всушност му давате време на дезедорансот да се исуши под пазувите, што е круцијално за неговата ефективност.

„Со употрбата навечер, пред да заминете на спиење, ќе му дозволите во потполност да се исуши. Оставете го во текот на ноќта и измијте го дезедорансот наутро со сапун и вода“, вели Харпер за британски „Сан“.

Др. Харпер тврди дека е важно дезедорансот да го прскате на сува кожа и да се уверите дека се тотално суви пазувите пред облекувањето. Можете да користите дури и фен, советува.

А најважно, според нејзиното мислење, е да се уверите дека вашиот дезедоранс е всушност антипреспирант.

„Многумина спрејови се дизајнирани да мирисаат убаво, а всушност не се дизајнирани да го спречат потењето“, заклучува Харпер.