Доларот уште силен и рекордно моќен – се држи на минимален 1% под рекордната вредност


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Доларот се задржа околу 1% под највисоката вредност постигната во последниве две децении наспроти главните валути на почетокот на неделата во која се забележани десетици одлуки на централната банка од Федералните Резерви во средата и следени од Банката на Јапонија и Банката на Англија, пишува порталот „Пари“.

Индексот на доларот, кој ја мери валутата во однос на шест ривали, беше за 0,09% посилен од петокот на 109,66, консолидирајќи по нестабилните неколку недели што го достигнаа до 110,79 на 7-септември за прв пат од средината на 2002 година, за да се види како се повлекува на 107,67 шест дена подоцна.

Инвеститорите се поколебаа од економските податоци кои понекогаш сугерираат дека ФЕД може да го забави темпото на зголемување на каматните стапки за да го намали ударот врз економијата и ризикот од рецесија, само за да покаже дека инфлацијата сè уште расте. Креаторите на политиката на ФЕД истакнаа дека нивните одлуки ќе се носат состанок по состанок и ќе зависат од најновите податоци.

Во моментов, пазарите имаат цена со уште најмалку 75 базични поени зголемување за овонеделниот состанок на Федералниот Комитет за отворен пазар и 19% шанси за супер-голем полн процентен поен.

Оваа недела, исто така, е преполна со пазарни празници кои би можеле да ја намалат ликвидноста и да резултираат со поостри поместувања на цените, при што Јапонија и Велика Британија се отпуштени во понеделник, Австралија во четврток и Јапонија повторно во петок, меѓу другите. „Американскиот долар може да остане покачен бидејќи FOMC продолжува да расте агресивно и со растечките ризици од глобална рецесија“, и може да достигне нов цикличен врв над 110,8, напишаа стратезите на Комонвелт банка на Австралија во белешката за клиентите. Лошата економска перспектива ќе ги држи под притисок еврото, фунтата и процикличните валути како австралискиот долар, велат тие.

Доларот беше малку променет на 142,905 јени, смирувајќи се по неговиот скок на 24-годишен максимум од 144,99 претходно овој месец.

Се очекува БОЈ да се држи до масивни стимулации во четврток, издвојувајќи се меѓу централните банки на развиените нации кои сите брзо ја заоструваат политиката за да ја скротат инфлацијата.

Во исто време, пресвртна точка може да дојде порано отколку што очекуваат многу набљудувачи на политиката, откако БОЈ неодамна го отфрли зборот „привремено“ за описот на порастот на потрошувачките цени, иако нивото е многу пониско од места како САД и Велика Британија.

Фунтата беше стабилна на 1,1426 долари, откако во петокот го достигна 37-годишното ниво од 1,1351 долари.

Пазарите се поделени околу тоа дали британската централна банка ќе ги зголеми стапките за 50 или 75 базични поени во четврток. Монетарното затегнување ќе се судри со мини-буџетот на новиот британски министер за финансии Кваси Квартенг, кој ќе биде испорачан во петок, кој ќе даде повеќе детали за поддршката за да помогне во олеснувањето на кризата со трошоците за живот во земјата.

Еврото беше малку променето на 1,00075 долари, продолжувајќи една недела на консолидација по замавнувањето помеѓу 0,9864 долари за две децении на 6 септември и скоро едномесечен максимум од 1,0198 долари пред една недела.

Австралискиот долар беше малку променет на 0,67205 долари од петокот, кога се лизна на најниското ниво од средината на 2020 година на 0,6670 долари.

Новозеландскиот долар остана рамно на 0,5989 долари, по неговото пад на најслабото од мај 2020 година на 0,5940 долари на крајот на минатата недела.