Дали ТикТок ќе биде забранет во основните и средните училишта во Македонија?


Финале Лига на шампиони: Манчестер Сити го „брка“ Пандев, Интер нема да се предаде!


По масакрот кој го направи малолетникот Коста Кецмановиќ во белградското основно училиште „Владислав Рибникар“, закажани се итни состаноци во училиштата во Македонија.

Ова го посочува министерот за образование и наука, Јетон Шаќири. Тој и натаму како прва мерка ја гледа забраната за употреба на „Тик-ток“ поради материјалите што се пласираат.

„Ќе имаме состаноци со институциите, кои треба да утврдат кои би можеле да бидат последиците од ‘Тик-ток’ и какви материјали има во тие мрежи. Една од причините за рестрикции е ако во институциите за безбедност се потврди дека има лош материјал за употреба на ‘Тик-ток’. Заедно со Министерството за информатичко општество, ќе ги разгледаме сите можност за начинот на употреба на апликацијата. Не само во нашата земја туку и во други земји се гледаат овие мрежи како места од каде што децата земаат материјали“, рече Шаќири.

Тој додаде дека и во училиштата во тек се активности по масакрот во Белград за заштита на учениците.

„Ќе се разгледа како стоиме со кадар – психолози и педагози. Со анализа ќе се види што тие може да придонесат во училиштата. Добив информации дека се закажани и итни состаноци на ниво на училишта. Ќе има и состаноци со психолози. Ова се првичните мерки, па потоа ќе видиме за конкретен протокол на мерки. Завршува оваа учебна година, па ќе имаме конкретни мерки, повеќе прирачници“, додаде Шеќири.