Дали се поздрава замена на обичните: Еве како електронските цигари влијаат врз здравјето


Кој ќе освои трофеј во Бундеслигата, а кој ќе испадне од Премиер лигата!?


Со цел да се откажат од пушењето цигари, сè повеќе луѓе посегнуваат по нивната електронска варијанта како замена, надевајќи се дека со тоа си прават добро и себеси, но и на другите.

Меѓутоа, отровните хемикалии од пареата која се ослободува со пушење на е-цигари во голема мера содржи формалдехид, кој докажано предизвикува рак, како и акролеин, кој се поврзува со иритација на очите и кожата.

За разлика од класичните цигари, електронските не се забранети со закон во јавните простории. Светската здравствена организација се повикува да ја воведе и оваа мерка, за да се намали изложувањето на пасивно вдишување на пареата.

„Е-цигарите претставуваат помала закана за здравјето од обичните цигари, но ни тие не се без последици. Да кажеме вака: класичните цигари се супернездрави, а електронските се нездрави“, вели д-р Хуго Дестилат, еден од авторите на студијата која го истражувала влијанието на е-цигарите врз здравјето.

Иако е-цигарите не произведуваат токсичен тутински чад, се покажа дека хемикалиите во нив имаат речиси ист ефект и влијание врз човечкото здравје.

Фото извор: Vaping360