Дали често чувствувате вртоглавица? 5 работи кои не сте ги знаеле предизвикуваат вртоглавица

Дали често чувствувате вртоглавица? 5 работи кои не сте ги знаеле предизвикуваат вртоглавица

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Вртоглавицата е еден од најчестите симптоми, а нејзината основна причина обично не е сериозна.

Повремените вртоглавици не се причина за загриженост, сепак, треба да побарате лекарска помош ако доживеете повторени епизоди на вртоглавица без некоја очигледна причина или во подолг временски период. Подолу ќе најдете 5 работи кои можат да се кријат зад вртоглавицата.

Вртоглавица и дехидрација

Многу луѓе не пијат доволно течности за да го заменат она што го губат секој ден. Проблем кој често се јавува кај постарите лица и луѓето со дијабетес. Кога сте сериозно дехидрирани, вашиот крвен притисок може да опадне, вашиот мозок да не добива доволно кислород и да чувствувате вртоглавица. Други симптоми на дехидрација вклучуваат жед, замор и темна урина. За да избегнете дехидрација, задолжително пијте многу вода или овошни сокови и ограничете го внесот на кафе, чај и безалкохолни пијалоци.

Вртоглавица и низок шеќер во крвта

Луѓето со дијабетес треба често да го проверуваат нивото на шеќер во крвта. Ако падне премногу ниско, може да доведе до вртоглавица. Ова исто така може да предизвика глад, тремор, потење и конфузија. Некои луѓе кои немаат дијабетес исто така имаат проблем со низок шеќер во крвта, но тоа е ретко. Брзо решение е да консумирате храна или пијалоци со шеќер, како што е овошен сок.

Проблем со циркулацијата

Вртоглавицата може да биде и знак за проблеми со циркулацијата. На мозокот му треба постојано снабдување со крв богата со кислород, во спротивно, може да дојде до вртоглавица или дури и несвестица. Некои причини за слаб проток на крв во мозокот вклучуваат згрутчување на крвта, блокирани артерии, срцева слабост и неправилно чукање на срцето.

Можна инфекција

Воспалението на нервите во ушите може да предизвика и вртоглавица. Можните инфекции вклучуваат вестибуларен невритис (вртоглавица), како и лавиринтитис. Вестибуларниот невритис се однесува само на воспаление на вестибуларниот нерв, додека лавиринтитисот ги вклучува и вестибуларниот нерв и кохлеарниот нерв. И двете состојби се предизвикани од инфекција. Обично виновен е вирусот. Но, бактериите од инфекција на средното уво, или менингитис, можат да навлезат и во внатрешното уво. Во овој случај, вртоглавица обично се појавува одеднаш. Може да има зуење во ушите и може да биде тешко да се слушне. Може да имате и гадење, треска и болка во увото. Симптомите може да траат неколку недели.

Ако е предизвикана од вирус и не може да се лекува со антибиотици, соодветните лекови можат да помогнат во справувањето со вртоглавицата додека инфекцијата напредува.

Психогена вртоглавица

Се чини дека кај 20-50% од сите симптоми на вртоглавица, психијатриските нарушувања имаат значително влијание врз текот на состојбата. Психогена вртоглавица е термин кој ги опишува оние случаи на вртоглавица, во кои нема патолошка причина, а симптомот вклучува некакво ментално растројство или психолошки тешкотии. Соодветно на тоа, психогена вртоглавица е предизвикана од психолошко нарушување.

За некои луѓе вртоглавицата може да доведе до психолошки стрес, додека за други се чини дека е обратно, бидејќи нивниот психолошки стрес се манифестира како вртоглавица.