Дали болеста сина вафла е вистинска СПИ?

Дали болеста сина вафла е вистинска СПИ?

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Лажни фотографии од болеста сина вафла кружат на интернет, но состојбата не е реална.

Од нејзиното создавање во 2010 година, озлогласената фотографија од „болест на сина вафла“ од краста, заразена, сино обоени усни продолжува да кружи на интернет. Оваа слика може да изгледа убедливо, а луѓето што се сомневаат може да веруваат дека фотографијата е вистинска и да се грижат дека би можеле да ја добијат болеста.

Сепак, болеста сина вафла не е реална и не е сексуално пренослива инфекција (СПИ) што ја претвора вагината сина. Еве што треба да знаете за болеста, вистинските СПИ и превенцијата од СПИ.

Што е болеста сина вафла?

Сината вафла – „вафла“ што се однесува на термин за вагина – е лажна СПИ. Интернет измамата тврдеше дека лажните СПИ ги претвораат усните во сини и имитира симптоми на вистински СПИ, како кламидија, гонореја и трихомонијаза.

Луѓето често тврдеа дека СПИ може да влијае само на вагината и исто така да предизвика модринки и лезии. Фотографиите можеби изгледаат застрашувачки и убедливо, но состојбата не е реална.

Не само што болеста сина вафла ја нема во угледните медицински текстови, периодични списанија и веб-страници, туку и медицинските експерти ја отфрлија. Д-р Анита Рави, доктор по семејна медицина, со седиште во Њу Џерси, потврди дека болеста не е реална во говорот од 2017 година објавен на веб-страницата Annals of Internal Medicine.

„Тоа е добро позната, елаборирана интернет измама со некој што има големи, убави вештини за фотошопирање“, објасни д-р Рави во презентацијата. Д-р Кристин Гревс, ОБ-ГИНА во Центарот за акушерство и гинекологија во Орландо Хелт во Флорида, исто така потврди за Health дека никогаш не слушнала за болеста и дека не е реална.

Симптоми кои личат на други СПИ

Некои СПИ и вагинални инфекции имаат слични симптоми на измислената болест на сината вафла. Сепак, ниту една СПИ или вагинална инфекција не може да предизвика усни со сина боја како на лажната фотографија.

Херпес симплекс вирусот-2, или гениталниот херпес, може да предизвика меурчиња и чиреви кои на крајот стануваат красти.2 Вагинална габична инфекција, исто така, може да предизвика црвенило и оток надвор од вагината.3 Кламидија, гонореја и трихомонијаза, исто така, може да имаат симптоми слични на вагиналните инфекции, како што се абнормален исцедок и непријатност.

Ако чувствувате непријатност, чешање или кој било друг симптом на или околу вашата вулва или вагина, д-р Гревс советуваше да се прегледате кај давател на здравствена заштита. Нема да ви биде дијагностицирана болест на сина вафла, но тестовите може да покажат знаци на СПИ или друга состојба.

Како да се спречат СПИ

Начините за спречување на СПИ вклучуваат избегнување вагинален, анален или орален секс и вакцинирање за одредени СПИ како хепатитис Б и хуман папиломавирус (ХПВ). Исто така, постојат начини за намалување на шансите за добивање СПИ, кои вклучуваат:

Практикување моногамија, ако одлучите да го направите тоа

Намалување на бројот на сексуални партнери што ги имате

Користење на надворешни кондоми

Тестирање за СПИ

Посетете лекар за тестирање за СПИ ако нешто во вашата генитална област не се чувствува како што треба или ако забележите абнормален исцедок. „Ако некој има симптоми на СПИ, без разлика дали неодамна бил изложен или не, важно е да го посети својот лекар“, рече д-р Гревс. „Понекогаш симптомите не се појавуваат веднаш.

Повеќето рутински тестирања за СПИ вклучуваат земање примероци од крв или урина. Сепак, во зависност од должината на инфекцијата, овие тестови не секогаш се точни. За да се потврди СПИ, лекарот може да направи и тест со брис. Ова вклучува брис од вагината или грлото на матката за време на карличен преглед за да се тестираат клетките или да се развијат бактерии во лабораториски услови за да се открие инфекција.

Добивањето резултати од тестот за СПИ може да потрае од неколку часа до две недели. Временската рамка зависи од видот на тестот и лабораторијата. Сепак, резултатите за тестовите со брис обично траат подолго од тестовите за крв или урина.

Брз преглед

Болеста на сината вафла беше идентификувана како СПИ, но болеста не е реална. Некои од симптомите на болеста имитираат знаци на други СПИ. Исто така, секогаш постои ризик да добиете СПИ ако сте сексуално активни, но тестирањето за СПИ може да ви помогне да добиете соодветна дијагноза и опции за третман.