Британците мака мачат со инфлацијата – повторно на рекордно највисоко ниво


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Најголемиот скок на цените на храната од 1980 година ја врати британската инфлација на двоцифрена бројка минатиот месец, надоврзувајќи се на 40-годишниот максимум во јули, како нов удар за домаќинствата кои се борат со кризата на трошоците за живот, пренесува порталот Пари.

Канцеларијата за национална статистика на Велика Британија соопшти дека индексот на потрошувачки цени (CPI) се зголемил за 10,1% на годишно ниво во септември. Анкетата на Ројтерс меѓу економистите укажа на читање од 10,0%, по порастот од 9,9% во август.

Фунтата се лизна под 1,13 долари на вестите и последен пат беше намалена за 0,2% во текот на денот.

Податоците го оформија тешкото опкружување за британските домаќинства, особено оние со најниски примања, кои се соочуваат со нова неизвесност за степенот на финансиска поддршка што им е достапна по неодамнешните владини превртувања.

Банката на Англија, исто така, ќе се чувствува под притисок да ја засили кампањата за зголемување на каматните стапки следниот месец во светлината на податоците од средата. Приносите на британските државни обврзници со краток датум, кои се чувствителни на промените во очекувањата за каматните стапки, силно се зголемија на почетокот на тргувањето.

Цените на храната и безалкохолните пијалоци беа најголемиот двигател на инфлацијата во септември бидејќи пораснаа за 14,5%, најголем скок од април 1980 година, според историски моделирани проценки на ИПК.

Во септември се зголемија и цените на хотелите, соопшти ОНС. „Денешното соопштение ја нагласува опасноста основната инфлација да остане силна дури и кога економијата слабее“, рече Пол Дејлс, главен економист во Велика Британија во консултантската компанија „Капитал економикс“. Тој укажа на растечката базична инфлација, мерка која ги исклучува нестабилните цени на храната и енергијата, кои достигнаа ново 30-годишно ниво од 6,5%.

Септемвриската инфлација се користи како референтна точка за индексирање на државните пензии „тројно заклучување“ – но пензионерите допрва треба да слушнат јасен одговор од владата за тоа дали ќе поскапат во согласност со цените следната година.

Поддршката на владата за сметките за енергија за домаќинствата и деловните субјекти е исто така доведена во прашање, откако новиот министер за финансии Џереми Хант го ограничи опсегот на програмата на шест месеци, од две години претходно.

Многу домаќинства се соочуваат со зголемени трошоци како директен резултат на последиците од финансискиот пазар од агендата за економски раст на премиерката Лиз Трас, која Хант во понеделникот во голема мера ја смени во обид да ја врати уништената доверба на инвеститорите во Британија.

Дури и без неодамнешните политички и финансиски превирања, Британија беше силно погодена од порастот на европските цени на природниот гас предизвикан од руската инвазија на Украина, што ги додаде тесните грла на синџирот на снабдување по Ковид и недостигот на работна сила, создавајќи интензивно стискање на животниот стандард.