Благодарение на OpenAI и ChatGPT првиот човек на Мајкрософт си лапна 1 милијарда долари


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Инвестицијата кои извршниот директор на Мајкрософт, Сатја Надела, ги направи во OpenAI и неговиот ChatGPT, ги кренаа цените на акциите на технолошкиот гигант до нови врвови. Овој потег, исто така, го искачи вкупниот неочекуван приход на Надела од Мајкрософт над прагот од 1 милијарда долари.

Исплатите на Надела вклучуваат капитални грантови, плата, дивиденди и бонуси, при што акциите на Мајкрософт донесоа над 1.000% откако тој ја презеде улогата на извршен директор, пренесува порталот Пари.

Стратегијата на Мајкрософт во која доминира вештачка интелигенција ја позиционираше компанијата пред конкурентите како Alphabet Inc. во однос на способностите за вештачка интелигенција. Ова беше главен фактор за порастот на акциите од 50% оваа година.

Аналитичарите го пофалија лидерството на Надела и неговата способност да изгради силен тим. Тој стекна почит не само во технолошката индустрија, туку и меѓу политичарите и регулаторите, што го издвојува од многу други технолошки извршни директори.