Биткоинот стабилен на високо ниво на вредност – дали може да достигне 70.000 долари за монета?

Микел Морч, извршен директор на крипто хеџ-фондот ARK36, апелира дека цената на биткоинот од 70.000 долари сега „изгледа неизбежна“.

Во моментов, најпознатата криптовалута вреди околу 67.600 долари по монета, а тоа е горе-долу вредноста што ја има од 8 ноември, кога се искачи на 67.700 долари – што е нов рекорд на сите времиња.

Биткоинот не е единствениот чија вредност скокна, бидејќи втората најпозната криптовалута, етереум, доживеа слична судбина. Неговата вредност сега е околу 4.700 долари.

Блокчејн платформата Solana и криптовалутата Cardano пораснаа за 23% и 9%, соодветно, во последните 7 дена.

Иако е тешко да се поврзат краткорочните движења на цените со кој било конкретен настан – а графиконите за цените на криптовалутите често се полни со нестабилност – некои аналитичари мислат дека и биткоинот и етереумот ќе продолжат да растат во наредните недели.

Во пораката испратена во понеделникот, Микел Морч, извршен директор на крипто хеџ-фондот ARK36, рече дека цената на биткоинот од 70.000 долари сега „изгледа неизбежна“.

Други имаат похрабри проекции за тоа каде оди биткоинот, бидејќи JPMorgan неодамна го удвои своето предвидување дека биткоинот на крајот ќе достигне 146.000 долари, со краткорочна целна цена од 73.000 долари оваа година.