Бананите не ги јадете за појадок: По нив, нема да ви биде добро во текот на целиот ден


Лига на Шампиони: Нова сезона, нови очекувања! ↓↓↓


Нема никаков сомнеж дека бананите се здрави. Содржат многу калиум, магнезиум и влакна. Меѓутоа, експертите не ги препорачуваат за појадок.

Бананите содржат 25% шеќер кои нагло го зголемува нивотот на инсулин. Последица: стануваме уморни и брзо огладнуваме. Така што, ако наутро на работа за појадок изедете банана, тоа негативно ќе се одрази на нивото на вашата енергија. Освен тоа, сигурно набрзо ќе бидете гладни па ќе барате некои грицки по канцеларијата, или ќе заминете веднаш до продавница по некоја „брза храна“.

Меѓутоа, имаме и добри вести: ако не сакате да се откажете од банана наутро, тогаш се комбинирате со здрави маснотии, зачини или билки кои не го подигнуваат инсулинот во небесата.

На пример, со масло од кокос, бадеми, или чиа семки. Така ќе се неутрализираат киселините од бананата, а ќе бидат и искористени предностите од калиумот, влакната и магнезиумот, без да ви скокне шеќерот.