Американските санкции го притиснаа „Кралот на алуминиумот“


Кој ќе освои трофеј во Бундеслигата, а кој ќе испадне од Премиер лигата!?


Олег Дерипаска, рускиот олигарх и бизнисмен познат како „Кралот на алуминиумот“, потклекна пред санкциите на САД кон Русија и си поднесе оставка на позицијата Претседател на советот на директори на компанијата „Ен-плус“.

Тој го прифати условот да го намали својот удел на акции за помалку од 50 проценти и во претпријатието да се постават нови независни директори.

Компанијата контролира шест проценти од светскиот пазар на алуминиум, па САД со претходните санкции сакаше да удри по џебот на руските бизнисмени.