Ако стјуардесата ги изговори овие зборови, тогаш авионот е во опасност!


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Понекогаш се можни јазични бариери помеѓу членовите на екипажот, но на своја среќа, стјуардесите и контролата за летање секогаш можат да се разберат благодарени на тајниот јазик.

Не само што ќе се разберат, туку нема да предизвикаат паника кај патниците доколку нешто не се одвива како што треба.

Патниците знаат за зборот „мајдеј“ дека не е добар знак, а ако го изговорат тоа, свесни се дека им претстои опасност.

Доколку слушнете „пан-пан“ знајте дека и тоа е лош знак, но многу не се свесни за тоа. Не е толку страшна како „мајдеј“ но означува застрашувачка ситуација во авионот.

„Пан – пан“ исто така се повторува три пати, а доаѓа од францускиот збор „пан“ кој значи дефект или оштетување.

Уште еден збор кои го користат за киднапирање на авионот е „скуогин“, а тоа е тивок знак за голема опасност.