Ако мислевте дека репликата Here’s Johnny во Shining е оригинална идеја од Кјубрик

Вистината е малку поинаква. Инспирација за оваа сцена, како и за цел филм, легендарниот Стенли Кјубрик наоѓа во шведскиот филм од 1921 година, The Phantom Cariage. Погледнете ги споредбите, па ќе ви стане јасно за што зборуваме.

5-11-komparacija1