Кој го нема гледано – препорачано: Ацо кабадаја – филм за битолскиот кабадајлук


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Кабадаја е турски поим, којшто е изграден од зборовите “kaba” и “dahija”(daja), а најопшто означува човек фалбаџија, големџија .

Тргнувајќи од оваа битолска карактеристика, авторите на филмот прават пресек на неколку генерации културен и социјален живот во градот. Ако сте го подзаборавиле ова закон филмче, или има некој што го нема гледано – повелете.