7 митови и вистини за кондомите

7 митови и вистини за кондомите

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Кондомите се суштински дел од дискусиите за планирање на семејството, меѓутоа, постојат различни заблуди и митови за нивната употреба ширум светот.

Понекогаш овие митови се овековечени од религиозните или културните верувања за сексуалноста на младите. Од друга страна, младите луѓе кои немаат пристап до информации за сексуалното и репродуктивното здравје погрешно разбираат како функционираат кондомите и ги шират овие идеи до своите врсници.

За многумина, сите информации за сексот доаѓаат од мешавина на стимули од поп-културата, пријателите, а можеби и од семејната средина. Во ова време веројатно сме слушнале многу митови. Особено митовите за контрацепција, како спиралата и кондомите, и кога стануваме сексуално активни или кога имаме нов партнер, зборувањето за контрацепција е особено важно. По апчињата за контрацепција, машките кондоми се еден од најчесто користените методи на контрацепција. Сепак, многу луѓе се двоумат да ги користат.

Вистината е дека кога се користат правилно, кондомите можат да бидат одлична опција за луѓето кои сакаат да ја спречат бременоста, да избегнат СПБ и да ја преземат контролата врз нивниот сексуален и репродуктивен избор.

Митови и вистини за кондомите

Мит бр. 1: кондомите се несигурни и лесно може да се оштетат или да се извлечат
Вистина: Кога се користат правилно, тие ефикасно го спречуваат преносот на повеќето сексуално преносливи болести, вклучувајќи го и ХИВ, и ја спречуваат потенцијалната бременост кај 98%.

Кондомите се многу подобар метод за контрола на раѓањето отколку воопшто да не ги користите. На крајот на краиштата, производителите имаат воспоставено строги упатства за обезбедување квалитет за да се осигураат дека нивниот производ е безбеден и ефикасен секој пат.

Мит бр. 2: Сексот не е толку добар со кондом
Вистина: Кога и двајцата партнери се помалку загрижени за пренос на СПБ и несакана бременост, сексот е подобар. Дискутирањето за очекувањата и границите пред сексот им овозможува на сите да бидат на иста страна и може да ги зголеми чувствата на доверба и задоволство. Кондомите се исто така подмачкани за да се обезбеди удобност за двајцата партнери.

Мит бр. 3: два кондоми се подобри од еден
Вистина: Користењето на два кондоми истовремено го зголемува триењето и може да предизвика пукање на еден или на двата кондоми. Имајќи втор, резервен кондом при рака е паметен избор во случај кондомот првично да се изгуби или двајцата партнери сакаат повторно да имаат секс.

Мит бр. 4: Не им е удобно
Вистина: кондомите од латекс можат да се протегаат за да одговараат на различни големини и форми на пенис. Тие доаѓаат во различни форми, големини, вкусови, текстури и бои. Можеби ќе биде потребно време за парот да го најде својот омилен кондом. Меѓутоа, тоа не значи дека само затоа што на некој не му било удобно, сите кондоми се исти. Дискутирањето за вашите преференции со партнерот е ефикасен начин да се запознаете повеќе со различните видови кондоми и може да доведе до подобри сексуални искуства.

Мит бр. 5: Кондомите укажуваат на сексуална промискуитетност
Вистина: Студиите на Обединетите нации открија дека обезбедувањето на младите луѓе со сеопфатно сексуално образование, вклучувајќи информации за употребата на кондоми, всушност ја одложува сексуалната активност. И кога овие луѓе ќе почнат да имаат секс, тие имаат поголема веројатност да имаат задоволувачки и заштитени искуства. Секој, вклучително и паровите во долготрајни врски, може да имаат корист од способноста на кондомите да спречат СПБ и бременост.

Мит бр.6: Тоа е само за мажи
Вистина: Женскиот кондом е исто толку ефикасен и безбеден како и машкиот. Тоа може да биде прекрасна опција за жените на кои им е тешко да го убедат партнерот да ја искористи. Женскиот кондом може да предизвика мала непријатност, но кога се користи правилно, тој е незабележлив. Може да се вметне неколку часа пред сексуалниот однос и им дава на жените флексибилност и контрола врз нивното сексуално и репродуктивно здравје без да се потпираат на партнерот.

Кондоми може да користат мажи, жени, млади луѓе, парови во долги врски, стрејт луѓе и ЛГБТ+ лица. Тие не бараат рецепт и се единствениот начин за сексуално активните луѓе да спречат одредени сексуално преносливи болести, вклучувајќи ХИВ, кламидија и гонореја.

Мит бр.7: Јас сум алергичен на латекс, па не можам да го користам
Вистина: Алергија на латекс? Нема проблем! Сè уште можете да имате неверојатен (и безбеден) сексуален живот користејќи кондоми без латекс. Многу од нив се направени од полиуретан или полиизопрен, кои ја нудат истата ефикасност во спречувањето на бременост и сексуално преносливи болести како оние од латекс. Често се послаби и полабави и нудат попријатно сексуално искуство. Сепак, некои од нив, како кондомите од јагнешка кожа, треба да се избегнуваат бидејќи не нудат превенција од СПБ и ХИВ.