5 јога вежби кои го затегнуваат телото и го подобруваат варењето


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Јога вежби за добро варење кои можете да ги правите секој ден. Го затегнуваат телото и ја нормализираат работата на цревата.

Некои вежби можат да послужат не само како тренинг што ќе го одржува вашето тело во форма, туку и како помош за нормализирање на функцијата на цревата. Сега, кога сè уште ги чувствуваме ефектите од празничните гозби, добро време е да ги пробаме.

Дали јогата навистина влијае на варењето?

Некои јога асани помагаат не само во развивање на флексибилност, зголемување на имунитетот, зајакнување на мускулите и зглобовите, туку и во подобрување на варењето.

Терминот „варење“ обично се однесува на разградување на храната за да се обезбеди вашето тело со хранливи материи и да се отстранат отпадните производи. Сепак, многу луѓе го користат терминот и за да се однесуваат на какви било симптоми кои произлегуваат од варењето, како што се гасови, надуеност, непријатност и видот и зачестеноста на столицата. Оската црево-мозок е комуникациски систем на нерви и биохемиски сигнали кои патуваат низ крвта, поврзувајќи го дигестивниот систем со мозокот. Преку овој систем, вашите црева можат директно да одговорат на психолошки и физички стрес со симптоми како што се болки во стомакот, дијареа, запек, гадење и промени во апетитот и варењето.

Луѓето веруваат дека јогата го помага здравјето на дигестивниот систем со намалување на стресот, подобрување на циркулацијата. Познато е и дека физичката активност сама по себе позитивно влијае на варењето. Засега се потребни повеќе научни истражувања за да се докаже валидноста на ова мислење, но останува фактот дека дури и истражувањата покажаа дека јогата помага при одредени состојби, да речеме: синдром на нервозно дебело црево.

Јога вежби за добро варење

Забелешка: нема да ви треба посебна подготовка за да започнете со вежбање, но важно е да избегнувате да правите асани и вежби за време на периоди на егзацербација на хронични заболувања, како и во периоди на физичка болест. Се препорачува да ги изведувате сите пози најмалку 2 часа по последниот оброк за да го избегнете спротивниот ефект. Ако се чувствувате многу гладни пред вежбање, треба да испиете чаша билен чај или какао.

Дијамантска поза: Вирасана

Полека седнете на потпетиците, опуштете ги рамената и обидете се да ја истегнете главата нагоре, држејќи го грбот исправен. Вдишете полека и издишете низ носот. Обрнете внимание на ритамот на вашето дишење. Направете 7-10 циклуси на дишење. Оставете ги дланките опуштени на колена. Погрижете се вашето тело да не паѓа напред или назад. Дишењето нека биде рамномерно и мирно.

Јога вежби за добро варење: Пашимоттанасана

Исправете ги нозете пред вас и насочете ги прстите кон вас. Додека вдишувате, истегнете ги рацете нагоре, чувствувајќи пријатно истегнување во ‘рбетот, а потоа додека издишувате, полека свиткајте се кон нозете. Обидете се да ги допрете нозете. Ако не можете да го направите тоа, користете лента за јога. Истегнете ги стомакот и градите кон нозете, а со врвот на носот повлечете ја главата напред кон стапалата. Не дозволувајте да почувствувате непријатност во ниту еден момент од вежбањето. Вдишете полека и издишете низ носот. Внимавајте на дишењето. Направете 7-10 циклуси.

Најдобри јога пози за варење: Арда матсиендрасана

Свиткајте ја десната нога и ставете го стапалото во близина на левото колено. Полека свртете го телото надесно, фатете го десниот бедро со левата рака. Ставете ја десната рака на подот зад грб. Додека вдишувате, обидете се да го истегнете горниот дел од главата нагоре, а додека издишувате, малку свртете го телото налево во оваа положба. Направете 7-10 циклуси на дишење. Избегнувајте непријатност и обидете се да го држите грбот исправен. За време на дишењето, абдоминалниот ѕид активно се движи внатре и надвор. Вратете се на почетната позиција и направете го истото на другата нога.

Поза на половина мост: Арда Чакрасана

Легнете на грб, истегнете ги рацете по телото и поставете ги стапалата на ширина на рамената што е можно поблиску до задникот. Затегнете го задникот и турнете ја карлицата нагоре. Во оваа положба, обидете се да ја распределите вашата телесна тежина помеѓу стапалата и рамената. Вратот е опуштен. Вдишете полека и издишете низ носот. Внимавајте на дишењето. Направете 5-7 циклуси. Потоа полека спуштете ја карлицата надолу.

Јога вежби за добро варење: Апанасана

Додека лежите на грб, повлечете ги колената кон градите и спојте ги со двете раце. Обидете се да не ги кревате главата, рамената и долниот дел од грбот од подот. Вдишете полека и издишете низ носот. Направете 5-7 циклуси на дишење. Не дозволувајте да се чувствувате непријатно. Потоа спуштете ги рацете и нозете на подот. Опуштете се во оваа положба и земете неколку вдишувања.