45.543 лица во Македонија останале без работа од почетокот на коронавирус пандемијата и кризата


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Според статистичките податоци со кои располага македонската Агенција за вработување, во само еден месец, поточно од 31 август до 30 септември, бројот на отпушени лица од работа поради корона кризата се зголемил за 2.239 лица. Тоа значи дека од март од кога започна пандемијата во земјава, па се до крајот на септември, откази добиле вкупно 14.818 лица, пренесува Фактор.

„Во Агенцијата за вработување со состојба на 30.09.2020 година по основ на прилив од работен однос евидентирани се 14.819 невработени лица, за кои престанокот, односно одјавата од задолжително социјално осигурување е регистрирана во периодот после 11.03.2020 година, односно во период на кризата предизвикана од ковид 19“, се вели во објавата од Агенцијата за вработување.

Кон крајот на август годинава, бројот на останати граѓани без работа изнесуваше 12.580 граѓани. Бројот на отпуштањата особено се зголеми откако престанаа да важат мерките за помош на фирмите за плати на вработените.

Инаку, ако се погледнат податоците за тоа колку лица се нотирани како невработени, на крајот на септември таа бројка изнесувала 151.359 лица. Тоа е за 6.600 повеќе во однос на крајот на август, односно од пред еден месец, кога како невработени биле забележани 144.759 невработени.

За седум месеци,колку што трае ковид кризата, бројката на невработени кои се евидентирани се зголемен за 45.543 лица, бидејќи на крајот на вториот месец од годинава тој изнесувал 105.816 лица