4 совети кои ќе ви помогнат да престанете да ги грицкате ноктите

4 совети кои ќе ви помогнат да престанете да ги грицкате ноктите

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Ова е одвратна навика на многу луѓе… Грицкањето нокти не само што е одвратно и прави вашите раце да изгледаат грдо, туку е и крајно нехигиенско и може да доведе до многу инфекции и болести. Сепак, грицкањето нокти е навика на многу луѓе, а главната причина за тоа се стресот и нервозата. Поради напорниот и брз живот што сите го водиме, нашето тело бара различни начини за ослободување од стресот, а грицкањето нокти е еден од најчестите начини.

Иако е тешко да ја спречите оваа навика, ќе ви дадеме 4 совети кои ќе ви помогнат во таа мисија:

Еве што треба да направите:

1. Сечете ги ноктите секој ден

Обидете се да оставите што е можно помалку нокти. Сечете ги ноктите секој ден и забите нема да можат да ви ги гризат ноктите. Само ова може да биде доволно за да ве повлече од оваа навика.

2. Гума за џвакање

Ако редовно ги сечете ноктите, вашето тело ќе бара нов начин да го елиминира стресот. Затоа е добро секогаш да имате гума за џвакање со себе и да го ослободите стресот на неа наместо на ноктите.

3. Балон со брашно

Друга играчка против стрес која лесно можете да ја направите е балон исполнет со брашно. На овој начин ќе добиете одлична цедилка каде што ќе можете да го истурите бесот и стресот и по што веднаш ќе се чувствувате подобро, најдобро од се веројатно ќе ја изгубите желбата да ги грицкате ноктите.

4. Лак против гризење

Еве ја вашата шанса за прв пат да ги насликате ноктите. Постои посебен безбоен лак кој е наменет за луѓе кои грицкаат нокти. Овој лак прави вашите нокти да имаат лигав, горчлив и одвратен вкус, па кога ќе ги гризнете, сигурно ќе ви се гади.