245 години од раѓањето на музичкиот гениј Бетовен – после него ништо не беше исто


Три дерби натпревари овој викенд ↓↓↓


Пред 245 години беше Бетовен и после него ништо не беше исто во класичната музика. Што друго може да се каже за музичкиот гениј?

Лудвиг ван Бетовен, роден 17 декември 1770, починал на 26 март 1827, германски композитор на класична музика и пијанист. Бил важна фигура во транзициониот период помеѓу класицистичката и романтичарската ера во западната класична музика и еден од најважните музичари во историјата на класичната музика воопшто. Останал еден од најпочитуваните и највлијателни композитори на сите времиња.

Роден е во Бон, се сели во Виена, во раните дваесетти години од неговиот живот каде учи со Јозеф Хајдн и брзо стекнува репутација на пијанист виртуоз. Слухот му се оштетува во третата деценија од неговиот живот, но продолжува да компонира, диригира и врши изведби, дури и по целосното губење на слухот.

Со деветте симфонии, Бетовен го револуционаризираше оркестарот и ги испреврте сите поранешни приоди кон симфониската форма. Првите две, комплетирани во 1800 и 1802 последователно, се отворено базирани на Моцартовата и Хајдновата музика. Но третата, Eroica, навести тотално нов концепт на мерила. Од петтата до деветтата тензично се ослободуваат од притисокот и структурата на класичарските стеги и подвижно продолжуваат кон се повеќе романтичарскиот, субјективен приод кој превагнуваше во средината на деветнаесеттиот век во Европа.

17.12.beethovens-245th-birthday

245-от роденден на музичкиот гениј го чествува и Google со своја пригодна посвета на нивната основа страна од пребарувачот.