2 милиони евра тежок договор: Самсоненко и општина Аеродром ќе градат тениски терени


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Договор за изградба на тениски центар покрај кејот на реката Вардар денеска, преку јавно приватно партнерство потпишаа Општина Аеродром и компанијата Тенис парк чиј сопственик е рускиот инвестир Сергеј Самсоненко.

Градоначалникот на општината Ивица Коневски соопшти дека ќе бидат изградени четири тенески терени на тврда и исто толку на земјена подлога со современи материјали и други компатабилни содржини.

Нашата посветеност во развојот на спортот има за цел да создадеме услови младите да спортуваат и да станат здрави носители на нашата иднина, со оглед на фактот што тенисот во Општина Аеродром има долга традиција. Според оваа физибилити студија, инвестицијата ќе чини над 2 милиони евра, изјави градоначалникот Коневски.

Тој објасни дека овој проект треба да се реализира во наредните три години, а ќе започне во почетокот на 2017 година. Проектот ќе биде изграден во близина на СЦ Јане Сандански, истакна Коневски.

На потпишувањето на договорот помеѓу Општина Аеродром и фирмата инвеститор присуствуваше и министерот за финансии, Кирил Миноски кој рече дека оваа инвестиција ќе придонесе за зголемување на локалниот економски развој.