Знаци и симптоми на настинки

Знаци и симптоми на настинки

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Херпес на усните, или меурчиња со треска, се мали плускавци исполнети со течност кои се развиваат на или околу усните, често во кластери. Тие можат да се развијат и на брадата, образите или носот. Настинките се предизвикани од вирусот на херпес симплекс (HSV) – високо заразен вирус кој се шири преку близок контакт или споделување на предмети (на пр. прибор, балзам за усни) со некој кој има активно разгорување на HSV.

Се проценува дека 67% од светската популација е носител на вирусот HSV, кој е познат како „носител“. Откако ќе станете носител, вирусот лежи во мирување во нервните клетки на вашето тело и може повторно да се активира како одговор на одредени предизвикувачи (на пр. стрес, болест).

Не секој со ХСВ ќе развие херпес, но кај оние кои имаат, симптомите може да варираат од личност до личност. Некои луѓе може да доживеат ретки или благи епидемии, додека други може да имаат почести и потешки избувнувања.

Вообичаени симптоми

Симптомите на настинка обично следат различен модел од пет фази:

 • Трнење (продром)
 • Меурчиња
 • Течење
 • Крупирање на кора
 • Исцелување

Повеќето херпеси заздравуваат во рок од 7 до 15 дена, иако првичните епидемии може да траат подолго. Може да почувствувате симптоми слични на грип непосредно пред да се развие првата рана, како што се:

 • Замор
 • Болки во телото
 • Главоболка
 • Треска
 • Отечени лимфни јазли

Откако ќе имате првична појава на настинка, може да почувствувате повторувања (повторени епидемии). Симптомите за време на повторливи епидемии често се помалку сериозни од почетната епизода и се јавуваат поретко.

Фаза 1: Трнење

Почетната фаза на херпес е позната како стадиум на пецкање или продром. Во оваа фаза, може да почувствувате пецкање, чешање или чувство на печење во областа каде што ќе се развие херпес. Може да се чувствува нежно или болно кога ќе ја допрете областа. Чувството на пецкање може да трае неколку часа или до еден ден пред да напредува во следната фаза на развој на херпес.

Фаза 2: Меурчиња

Фазата на меурчиња е кога почнуваат да се формираат мали плускавци исполнети со течност во областа што можеби претходно се чувствувала нежно или чешање. Меурчињата можат да бидат болни и може да се развијат во кластер. Околната кожа може да биде црвена и отечена. За краток период, плускавците може да се зголемат во големина и број, на крајот да го достигнат својот врв пред да напредуваат во следната фаза за два до три дена.

Херпесот во оваа фаза е многу заразен и може да се прошири на други луѓе, па избегнувањето на интимен контакт (на пример, бакнување) или споделување лични предмети е особено важно. Ако го допрете вашиот херпес, веднаш измијте ги рацете за да спречите ширење на вирусот на други делови од телото.

Фаза 3: течење

Меурчињата пукнаа се отвораат во оваа фаза, испуштајќи чиста или жолтеникава течност. Ова остава плитка, отворена рана (чир) опкружена со црвен, воспален прстен. За многумина, ова е најболната фаза на херпес, која трае околу два до три дена. Херпесот сè уште е многу заразен и важно е да не ја допирате раната за да спречите секундарна (бактериска) инфекција и да го намалите ризикот од ширење на вирусот.

Фаза 4: Креирање на кора

Отворената рана почнува да се суши во оваа фаза, формирајќи жолтеникава кора која на крајот се претвора во кафеава краста. Крастата делува како заштитен слој над заздравувачката кожа одоздола. Вашата краста може да пукне и да крвари додека се собира и да се чувствува болно или интензивно чешање неколку дена. Не обидувајте се да ја чепкате или гребете крастата, бидејќи тоа може да го одложи заздравувањето и да го зголеми ризикот од инфекција.

Фаза 5: Исцелување

Крастата постепено се суши и паѓа во текот на фазата на заздравување, откривајќи ја зарасната кожа одоздола. Новата кожа може да изгледа розова или црвена неколку дена, а околината може да биде сува и ронлив. Времетраењето на оваа фаза варира, но обично трае околу два дена пред погодената област да изгледа нормално. Повеќето херпес заздравуваат без да остават лузни.

Кога да се обратите до вашиот лекар

Додека херпесот обично поминува во рок од 7 до 15 дена, одредени симптоми и ситуации може да бараат медицинска помош. Посетете лекар на здравствена заштита ако:

 • Имате ослабен имунолошки систем
 • Херпесот не заздравува во рок од две недели
 • Имате чести епидемии (повеќе од три пати годишно)

Исто така, треба да посетите давател на здравствена заштита ако почувствувате некој од следниве симптоми:

 • Рани во близина на очите
 • Гризливи или течни очи
 • Очи чувствителни на светлина
 • Висока температура
 • Гној што тече од или во близина на херпесот
 • Ширење црвенило што се протега надвор од раната.

Брз преглед

Ладни рани се болни меурчиња исполнети со течност кои најчесто се појавуваат на или околу усните. Настинките се симптом на вирусот на херпес симплекс (HSV) – високо заразен вирус кој останува во телото хибернација цел живот и може повторно да се активира поради одредени предизвикувачи, како што се стрес, болест и замор.

Симптомите на настинка се развиваат во фази: пецкање/продром, појава на плускавци, течење, формирање на кора и заздравување. Повеќето херпеси заздравуваат во рок од 7 до 15 дена. Посетете лекар ако имате тешка епидемија, рани во близина на очите или симптоми слични на грип, како што се треска и болки. Исто така, треба да го посетите вашиот лекар на здравствена заштита ако имате чести епидемии на херпес или рани кои не зараснуваат во рок од две недели.

Настинките се многу заразни во текот на целиот циклус, а избегнувањето на интимен контакт (на пример, бакнување) и допирање на раната е важно за да се спречи ширење на вирусот на други луѓе и други делови од телото.