Живиот свет на Земјата бил збришан пред 2,6 милиони години – еве ја причината


Роналдо нека се пази, Мароко гази - 19 ден ↓↓↓Според научната теорија посветена на овој феномен, пред 2,6 милиони години, невообичаено силна светлина го облеала до праисториското небо над Земјата задржувајќи го во таква состојба со недели, па дури и месеци, тврдат научниците.

Тоа било Супернова, експлозија на ѕвезда оддалечена од Земјата околу 150 светлосни години. За време од неколку стотини години, по долго време од избледувањето на таа светлост , цунами од вселенска енергија од распаднатата ѕвезда можело да стигне до Земјата и да ја исполни атмосферата , предизвикувајќи големи климатски промени и масовно изумирање на тогашниот жив свет, вклучително и на оној во морињата , како што се ајкулите Мегалодон со големина на автобус.

Научниците оваа теорија за Супернова и уништувањето на животот на Земјата го опишуваат во студијата издадена во списанието Astrobiology .

Тие тврдат дека нашата планета била погодена од повеќе остатоци од распаднати ѕвезди, но една од нив извршила големо влијание и го уништила речиси целиот животински и растителен свет.

Ова истражување трае 15–тина години и се базира врз докази добиени од набљудувањето на движењето на вселенските тела, како и слоевите на радиоактивниот слој на железо најден на дното на океанот.