Женси совети: Како да ја пресметате и препознаете овулацијата!


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Кај сите среќни жени чиј менструален циклус трае 28 дена, овулацијата се случува 14. ден од циклусот, односно шансите за успешно оплодување се најголеми од 10. до 15. ден.

Но, ако вашиот циклус не трае 28 дена, можете да имате потешкотии со сметањето.

Некои истражувања покажаа дека ако 69% жените имаат просечен циклус од 28 дена, само 7% од нив всушност овулира токму од 14. ден.

Како тогаш да предвидите кога се најголеми шансите за оплодување?

Должината на циклусот е клучна.

Доколку имате циклус кој трае помалку од 28 дена – плодни ви се од 7. до 14. ден.

Доколку имате просечен циклус од 28 дена – плодни ви се од 8. до 16. ден.

Доколку имате просечен циклус од 29 дена – плодни ви се од 10. до 18. ден.

Доколку имате циклус кој трае подолго од 30 дена – плодни ви се од 13. до 19. ден.

Основни знаци на овулација:

1. Еден од првите знаци дека наскоро ќе почне овулацијата е интимниот исцедок кој потсетува на бело прање.

2. Доколку приметите благо зголемување и варирање на телесната температура, без никакви симптоми на вирус, тоа значи дека овулирате.

3. Во текот на овулацијата, градите ви стануваат потешки.

4. Кога жените овулираат, имаат зголемена сексуална желба и иницијатива.

5. Надуеност во стомакоте исто така уште еден знак дека сте влегле во плоден период.

6. Зголемен природен мирис на телото укажува дека сте во период на овулација.