Жан Митрев изрази разочарување до претседателот на ЗНМ за наградата која ја доби ИРЛ за „Нечиста крв“


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Во отворено писмо кое го испрати до претседателот на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), Младен Чадиковски, кардиологот Жан Митрев го изразува своето разочарување за доделената награда на Истражувачката репортерска лабораторија (ИРЛ) за истражувачката сторијата „Нечиста крв“ во која беа објавени податоци за начинот на којшто се третирале пациенти во приватната болница во сопственост на докторот за време на ковид-пандемијата.

„Би сакал на почеток да ја истакнам мојата поддршка за истражувачкото новинарство што како Здружение на новинари го промовирате. Се надевам дека ќе успеете да ги одржите високите стандарди на известување во медиумите со подигнувањето на нивото на етика и одговорност на сите чинители во јавниот живот“, пишува д-р Жан Митрев.

Во писмото посочува дека со разочарување ја прочитал веста за доделената награда на ИРЛ.

„Може да кажам дека не очекував да добие награда сторија каде што вината не е докажана и каде очигледно со ваквите постапки сум осуден и пред да заврши судењето. Јас како човек сум сигурен во една работа, дека немам вина во целиот инсцениран случај и затоа се борам да ја докажам вистината и се обратив и на Вас лично да ми помогнете во таа борба. Моето барање беше едноставно, да ги заштитите вашите колеги кои се на линч од нивните колеги поради обидите да ја претстават мојата страна на приказната. Тогаш се сеќавам дека ми се обративте дека треба да се објаснам со ИРЛ околу целиот случај. Јас премногу ја ценам вашата професија и сметам дека како претседател на Здружението имате обврска кон вашите колеги, но секако и кон јавноста. А јавноста има право да ги знае двете страни од приказната“, додава тој.

Митрев вели дека не сака да навлегува во причините за тоа зошто токму сторијата на ИРЛ добила награда, а во целата таа сторија, пишува докторот, прикажани се само двајца од над 1.000 пациенти во ковид-одделот.

„Не сакам да навлегувам во семејни врски, туку само побарав од Вас став дека никој новинар не смее да биде попречуван во својата намера да објави некаква информација. Најмалку тој треба да биде попречуван од свои колеги, што беше случај во минатото. Очигледно моето барање не е научна фантастика, туку е изразување на поддршка на секој новинар што сака да објави некоја сторија. Јас не сум човек што затвора врати, јас сум човек што ја отвори вратата на Клиниката да помогне на илјадници луѓе. Јас не сум човек што е конфликтен, туку сум емотивен човек што вложил многу во Клиниката и сум основоположник на приватното здравство во Македонија. Никој од нас не е совршен, но никој од нас не треба да осудува друг. Јас знам дека во случајов немам што да кријам, затоа што не сум направил никаков криминал, никаква злоупотреба, но времето ќе покаже и тоа секогаш покажува кој бил на страната на вистината, а кој на страната на интригите. Ви посакувам уште многу успеси во борбата за независно новинарство“, напиша Митрев во писмото.