Зголемен ризик од рак, агресија и зависност: Новата студија покажува што е полошо, алкохолот или марихуаната?!

Иако не постои единствена студија на годината со поединечни истражувања, познато е што е штетно по човекот – алкохолот и марихуаната?

Алкохолот е директно поврзан со смртта

Голема студија покажа дека кај луѓето помеѓу 15 и 49 години ширум светот алкохолот бил главна причина која доведува до смрт. Резултатите покажаа дека 3,8% од смртта на сите жените препишани се на алкохолот, а кај момците причината е многу почеста дури 12,2% од сите починати мажи, починале од алкохол. Истражувањето опфати податоци од речиси 600 студии, кои опфатиле 195 земји помеѓу 1990 и 2016. година.

Повеќе од 30.700 Американци починале од користење на алкохол во 2014. година, пренесува „Бизнис Инсајдер“.

Марихуаната, се чини, предизвикува помала зависност

Речиси половина од возрасните пробале марихуана барем еднаш, со што таа станува најкористена илегална дрога.

Сепак, истражувањата покажуваат дека многу мал број луѓе развиле завиност. За разлика од алкохолоѕ, кој го успорува отчукувањето на срцето, марихуаната го забрзува, што може негативно да се одрази на срцето во краток временски период. Сепак, најголемиот извештај за канабисот кој го објави Националната академија на науките, не пронашле доволно докази да ја поддржи или побие тезата дека канабисот може да ја зголеми опасноста од срцев удар. Од друга страна, малото или умереното пиење на алкохол е поврзано со намалување на ризикот.

Алкохолот е директно поврзан со некои типови на рак, додека марихуаната не е

Скапиот врвен онколог издаде проглас во 2017. година во кој ги замолија луѓето помалку да пијат. Изнесоа силни докази кои го поврзуваат алкохолот со ризикот од развој на ракот на дојката.

За возењето се штетни, но алкохолот е полош

Кога ќе се издвојат од другите влијаниа, детектираната количина на ТХЦ во крвта не го зголемува ризикот на личностите за можност да учествуваат во автомобилска несреќа. Од друга страна, кога количината на алкохол во крвта е барем 0,05% тој ризик е зголемен за 575%.

Психијатриски болести

И марихуаната и алкохолот се поврзани со зголемен ризик од психијатриски болести. За пушачите на трева тоа се психозата и шизофренијата, а оние што пијат тоа се депресија и анксиозност.