Замрзнат имотот на осомничените за перење пари од случајот на СЈО „Поштенска банка“


Македонија - Малта: Ни треба победа и тоа не каква било, туку газење треба! ↓↓↓По барање на СЈО, со судска одлука замрзнати се сметките и имотот на печатницата ,,Европа 92“.

Судија на претходна постапка во кривичниот суд во Скопје донел одлука да им го замрзне имотот на некои од осомничените правни лица во истрагата на СЈО за Поштенска банка, дознава ,,Макфакс”.

Како што дознаваме, замрзнати се недвижности на осомничените Ратко Димитровски и Томе Главчев – „Ноел експорт-импорт“ Гевгелија и печатница „Европа 92“ Кочани. Одлуката била донесена вчера попладне. Недвижностите не смеат да се продаваат или отуѓуваат. Од кривичниот суд Скопје 1 за ,,Макфакс” ја потврдија информацијата.

Соопштение пристигна и од специјалното јавно обвинителство ке информира дека судија на претходна постапка на Основен суд Скопје 1 – Скопје донесел решение со кое е изречена привремена мерка за обезбедување на имот во врска со истрагата во јавноста позната под името „Поштенска банка“.

,,Со мерката е обезбеден недвижен имот сопственост на правните лица Европа 92 ДООЕЛ Кочани и НОЕЛ експорт-импорт ДООЕЛ Гевгелија и имот на име на нивните сопственици, осомничените лица во истрагата, Ратко Димитровски и Томе Главчев. Воедно, обезбеден е и имот од други правни лица кај кои имаме сомневање дека се прелеала противправна имотна корист – ТУРИСТКО ДООЕЛ Кочани, БЕНТТОН ДООЕЛ експорт-импорт Гевгелија, НОЕЛ КОМПАНИ ДОО Гевгелија и НОЕЛ ПЛУС ДООЕЛ с.Стојаково-Богданци.

Со мерките на Судот се забранува отуѓување и располагање, а дејствијата се превземени со оглед на тоа што постои oпасност истиот имот да биде отуѓен до правосилно завршување на постапката”, информира СЈО.

Судот им го одби барањето на СЈО за притвор на ексградоначалникот на Кочани и сопственик на печатницата ,,Европа 92″ и останатите осомничени за кои беше побарана оваа мерка. Наместо тоа им ги одзеде пасошите и им наложи да се јавуваат редовно во судот.