Захарова повеќе не бира зборови кога зборува за Западот


Три дерби натпревари овој викенд ↓↓↓


Портпаролката на Министерството за надворешни работи на Русија, Марија Захарова, во своето обраќање на Источниот економски форум (EEF) порача дека улогата на Западот во конфронтацијата со Русија е толку голема што се граничи со лудило.

Таа иронично истакна дека западните земји треба да одлучат во кој регион на светот ќе вршат провокативни активности: или во Евроазија или во Азија; или во Русија или во Кина.

– Да се вратиме на прашањето за улогите. Вашите улоги се толку луди што веќе а приори е јасно дека нема да можете да водите информациско-политичка, хибридна војна на два фронта. Но, кризата на либералната тотална диктатура е толку голема што, очигледно, немаше други опции – рече Захарова, говорејќи на Источниот економски форум (ЕЕФ).

– Никој од Русија не води кампања против Азија. Ужасот што го покрива азиско-пацифичкиот регион од акциите на Запад во сите правци, од дестабилизација на ситуацијата околу Тајван до економски и енергетски санкции, не може да се опише на кој било начин – додаде таа.

ЕЕФ се одржува од 5 до 8 септември во кампусот на Федералниот универзитет на Далечниот Исток на рускиот остров во Владивосток. На него учествуваат претставници на 46 земји од светот.