Вртоглав колапс во само 48 часа: Еве како експресно пропадна Silicon Valley Bank – втората најголема банка во САД


Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


Секретарот за финансии Џенет Јелен денеска јавно даде до знаење дека федералната влада нема да ја спасува Silicon Valley Bank, туку работи на помош на штедачите кои се загрижени за своите пари.

Федералната корпорација за осигурување на депозити осигурува депозити до 250.000 долари, но многу бизниси и богати поединци кои ја користеле банката – позната по нејзините односи со технолошки стартапи и ризичен капитал – имаа повеќе од таа сума на нивните сметки. Се стравува дека дел од работниците низ државата нема да добијат плата.

Во интервју за „Соочете се со нацијата“ на „Си-Би-Ес“, Јелен даде неколку детали за следните чекори на владата. Но, таа нагласи дека ситуацијата е многу поинаква од финансиската криза пред речиси 15 години, што доведе до спасување на банките за заштита на индустријата.

„Нема да го повториме тоа“, рече таа. „Но, ние сме загрижени за штедачите и фокусирани сме на обидот да ги задоволиме нивните потреби.

Додека Волстрит се тресе, Јелен се обиде да ги увери Американците дека нема да има домино ефект по колапсот на Silicon Valley Bank.

Минатата среда, Silicon Valley Bank (SVB) беше добро капитализирана институција која сакаше да собере некои средства. Во рок од 48 часа, паниката предизвикана од самата заедница на ризичен капитал на која СВБ ѝ служеше и ја негуваше, го заврши 40-годишниот работен век на банката. Регулаторите го затворија SVB во петокот и ги запленија нејзините депозити во најголемиот неуспех на американско банкарство од финансиската криза во 2008 година и втор по големина досега.

Надолната спирала на компанијата започна доцна во средата, кога ги изненади инвеститорите со веста дека треба да собере 2,25 милијарди долари за да го поддржи билансот на состојба. Она што следеше беше брзиот колапс на многу почитувана банка која растеше заедно со своите технолошки клиенти.

Дури и сега, додека прашината почнува да се спушта на вториот пад на банката објавен оваа недела, членовите на заедницата на сопственици на претприемачки капитал жалат за улогата што другите инвеститори ја одиграа во падот на SVB, пренесува порталот Пари кој дава пресек на начинот на кој експресно пропадна втората најголема банка во САД.