Во едно „ЛЕДЕНО КАФЕ“ повеќе од половина дневна доза шеќер


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Една шоља кафе има околу 70 милиграми кофеин па поради тоа на некои е наведено дека не е добро да го пијат децата, трудниците и доилките, и количината на шеќер во овој напиток е поприлично висока.

На прво место на листата состојки во овие напитоци е млекото, што значи дека го има најмногу, во некои напитоци и повеќе од 90%. Млекото во некои напитоци е без многу масти, додека во некои содржи многу. Премурерниот внес на масни киселини од млекото може да доведе до развој на болест на срцето и крвни заболувања, па така возрасните треба да обберат млекот со помалку масти.

Првенствено поради млекото кое е лесно расипливо, овие производи се пастеризирани или стерилизирани. Обата процеси користат високи температури за да се уништат штетните микроорганизми, но за стерилизација се потребни повеќе температури, па стерилизираните производи можат да траат подолго.

На некои кафиња е наведено дека главната состојка е екстракт кафето. Тоа е концентриран производ кој се добива со екстракција од пржени зрна кафе, кои, според прописите, мора да содржи само лесно топливи и ароматски состојки каде. На други пак, само наведено е дека содржат кафе.

Со оглед на тоа дека кафето содржи стимуланс кофеин, количината на повеќето е наведена, па така некои имаат 35 милиграми кофеин на 100 милилитри што би било околу 70 милиграми на цело пакување. Поради тоа на некои производи е наведено дека не се за деца, трудници и доилки. На пример, шоља кафе содржи од 50 до 120 милиграми кофеин. Поради тоа не е изненадувачки што овие напитоци содржат и шеќер.

На крајот овие напитоци не содржат конзерванси бидејќи се пастеризирани или стерилизирани, меѓутоа содржат згуснувачи за подобра текстура.