Нобел

Видео платформата YouTube ќе го намалува квалитетот на снимките

Поради зголемената посетеност на видео платформите како последица на вонредната состојба предизвикана од коронавирусот која владее во светот и ги принуди луѓето да се изолираат во домашни услови, по стапките на Netflix, и YouTube ќе го намали квалитетот на снимките објавени на оваа платформа.

По Netflix и YouTube се согласи на молбите од Европската унија, која барала од стриминг платформите да го намалат квалитетот на своите видео записи за да се спречи преоптоварување на интернетот.

Видео снимките претставуваат значаен дел од податоците во интернет сообраќајот.

Тој потег следи откако Тјери Бретон, комесат на ЕУ, разговарал со извршните директори на компаниите Alphabet и YouTube.

До сега се забележани само неколку случаи во кои употребата на интернетот дошла до границата, но сепак овој потег ќе го намали преопроварувањето на интернет мрежата, велат од компанијата YouTube, пренесе Ројтерс.

Advertisements
To Top