Вежби за загревање: совршен начин да започнете да тренирате дома

Вежби за загревање: совршен начин да започнете да тренирате дома

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Вежбањето дома е одличен начин да останете активни и здрави, без потреба да одите во теретана или фитнес центар.

Постојат многу различни вежби кои можете да ги правите дома, без разлика на вашата кондиција или опремата на просторот. Вежбите за загревање дома се важни за подготовка на мускулите и зглобовите за поинтензивни физички активности. Еве неколку примери на вежби за загревање што можете да ги правите дома:

Џогирање на место: Џогирањето на место е одличен начин да ги забрзате отчукувањата на срцето и да се загреете. Направете лесно џогирање 1-2 минути.

Скокање со јаже: Скокањето е одлична кардио вежба која исто така го загрева целото тело. Неколку минути се доволни.

Склекови: правете лесни склекови за да го активирате горниот дел од телото и да ги загреете мускулите на градите, рамената и трицепсот. Можете да направите 10-15 повторувања.

Сквотови: Сквотови се одлични за загревање на долниот дел од телото. Направете 10-15 сквотови.

Ротација на зглобот: Завртете ги рамото, лактот, зглобот, колкот и зглобовите за да ја подобрите подвижноста и да спречите повреда.

Динамично истегнување: правете динамично истегнување како што се високи чекори на нозете, скокање со ротација, замавнување на нозете и слично.

Планк: Држете ја положбата на штица 30-60 секунди за да ги активирате мускулите и да го стабилизирате телото.

Овие вежби ќе ви помогнат да ги подигнете отчукувањата на срцето, да ги загреете мускулите и да го подготвите телото за понатамошно вежбање или физичка активност. Не заборавајте да се истегнете нежно по загревањето за да ја зголемите флексибилноста и да го намалите ризикот од повреда.