„Уметноста на летањето“ – кога птиците прават уметнички дела во лет (видео)


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Уметноста на летањето е краток филм за „џагорењето“ (познато како murmuration): мистериозни летови на обичниот сколовранец.

Уште е непознато како илјадници птици се способни да летаат во така синхронизирани движења, без да се судрат една со друга. Секоја вечер сколовранците се собираат на самарк за да го изведуваат ова нверојатно импресивно летечко шоу.

Поради релативно топлата зима во сезоната 2014/2015, сколовранците останаа во Холандија, наместо да одлетаат на југ за време на зимскиот период.  Тоа за филмскиот уметник Јан ван Ијкен беше можност да го сними еден од најспектакуларните и највосхитувачки природни феномени на Земјата.