Судот ја исклучи јавноста: Денес исказ на заштитениот сведок за случувањата на 27. април


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Јавноста денес е исклучена од судењето за насилствата на 27 април, поради безбедноста на загрозениот сведок и опасност од негово откривање, кој денес дава исказ во Судот.

Судијката, Добрила Кацарска донесе одлука во судница да нема новинари, но затоа пак ги остави само набљудувачите од ОБСЕ и амбасадата на САД.

Заштитениот сведок во судот се очекува да каже што знае за настаните од Собрание, а неговото сведочење присутните ќе го следат преку заматен видео- бим и со мутиран глас.

Во судската постапка на 33 лица им се суди за терористичко загрозување на уставниот поредок и за помагање.

Меѓу обвинетите се повеќе пратеници, вработени во МВР и собраниското обезбедување, уметници. Тие пред Судот кажаа дека го разбираат обвинението, но не се чувствуваат за виновни.