Студија која ги потврдува претходните фактички податоци: Кафето може да го продолжи животот!


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Новите истражувања нудат дополнителни причини да се пие кафето, кое, според тие истражувања, може да ги зголеми шансите за долг живот.

Во студијата која опфати речиси половина милион возразни Британнци, тие кои пијат кафе имаат нешто помал ризик од смрт од оние кои не пијат во периодот од повеќе од 10 години. Дури и оние кои пиеле најмалку осум кафиња дневно изгледа забележале зголемена долговечност.

Кафето содржи повеќе од 1.000 состојки кои би можеле да го објаснат тој резултат, вклучувајќи ги антиоксидансите кои ги заштитуваат келиите.

Подобрување е забележано до инстант кафе, мелено кафе, како и кафе без кофеин. Студијата ги повторува заклучоците од претходните истражувања. Ова е меѓутоа првата поголема студија пкоја покажува дека кафето делува добро и на луѓето со гени кои предизвикуваат нивниот метаболизам безо или бавно да го процесира кафето од обично.