Sport Plaza Mercator: Архитектура, природна убавина и рекреација – „три во едно“


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Спортскиот центар “SportPlaza Mercator” во Амстердам е така проектиран да изгледа како тврдина прекриена со растенија.

19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator

“SportPlaza Mercator” е ултра модерен спортски центар каде се наоѓаат неколку базени, теретана, солариум, сауна, сала за фитнес и угостителски објекти.

19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator2

Центарот е сместен на влез од парк во мултикултурниот регион De Baarsjes во Амстердам. Со желба подобро да го вклопат во околината, а и да го зачуваат природниот изглед на средината, архитектите ја камуфлираа неговата фасада со помош на растенија и цвеќиња.

19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator1

Зад зелениот ѕид се наоѓа трокатна зграда со базени, сауна, фитнес центар како и банкет сали, ресторан за брза храна, кафетерии и детска игротека. Тука, се разбира е и отворениот базен.

19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator3

Прозорите на покривот од друга страна се поставени стратешки за да се овозможи продор на природна светлина.

19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator4

“SportPlaza Mercator” е отворен во 2006 година, но после неколку години ја доби наградата на холандскиот магазин “Dak & Gevel Groen”.

19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator5 19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator6 19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator7 19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator8 19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator10 19-9-venhoevencs_sportplaza_mercator11