СОНК и Владата начелно се договорија – покачување на платите за 12 отсто


Енрике лажеше? Шпанија го избра Мароко - 17 ден ↓↓↓По неколкунеделни преговори, СОНК и Владата постигнаа начелно компромисно решение за покачување на платите на наставниот кадар во училиштата, како и за вработените во градинките. Синдикатот за образование, наука и култура информираше дека со Владата успеале да договорат зголемување на платите за 12 проценти.

„Се усогласивме со ставовите во рамки на условите на државата и што може да се издвои за платите и дојдовме до процент што ќе започне да се исплаќа од јули. Се работи за 12 проценти на сегашните плати, со додатоци што следуваат“, изјави Неделков по средбата во Владата.

Синдикатот претходно ја одби понудата на Владата за зголемување на платите за 10 проценти. За постигнатиот договор СОНК ќе ги информира своите членови, по што се очекува наставата во основните и средните училишта да продолжи во среда.

„До утре вечер ќе има сондажа на јавното мислење на членството, како и органот на одлучување, а тоа е Советот на СОНК кој ќе заседава и ќе се донесе конечната одлука врз основа на изјаснувањето на нашето членство“, вели Неделков.

Штрајкот започна на 11 април. Со оглед на тоа дека учениците не посетуваа настава во изминатите две недели, дополнително ќе се разговара околу можноста за продолжувањето на школската година.