Со палење на маските, денес завршува Вевчанскиот карневал


ТОП викенд: Битка за Манчестер и две дербија во Италија! ↓↓↓


Со палење на маските денеска завршува годинашното издание на Вевчанскиот карневал. 

Освен традиционалните Зет, Невеста и Глупавиот Август и годинава  во Вевчани преку маска дојде и Субрата Рој, баба Рада, Јужен поток „Г’ез пром“, а дел од дефилето беа маските кои ги оживеаја студентските протести, работењето на „Македонија пат“, актуелните случувања во Франција, странските инвестиции во Македонија и уште многу други настани.

Вевчанци по палење на маските почнуваат да размислуваат на какви маски ќе работат за следната година.

Вевчани го посетија неколку илјади гости кои уживаа во сатиричните приказни на василичарите. Екипа на светскиот сервис на Би Би Си снимаше документарен филм за карневалската манифестација која започна на 9 јануари, со промоција на книги и уметнички изложби.

Вевчанскиот карневал се смета дека опстојува  над 1.400 години.

(Фото: Огнен Теофиловски)