Актуелно

СКAНДАЛ: Косовската пратеничка се извини за спорната фотографија

Пратеничката на владејачката Демократска партија, Флора Бровина по испитувањето во полиција им се извини на граѓаните на Косово, посебно на жените кои биле жртви на сексуално насилство и на нивните семејства.

Бровина за време на пленарна седница во косовскиот Парламент објави фотографија за тврдеше дека е доказ за сексуалното насилство за време на војната во Косово. Таа изјави дека можеби се работи за фалсификуван документ кој е злоупотребен околу 2003 година кога и бил предаден додека ја извршувала функцијата, претседател на Комисијата за исчезнати личности.

„Еден активист ми го предаде документот во плико и рече дека можам да го употребам и дека личноста е жива“, рече Бровина.

Таа порача и дека точноста на документот ќе ја потврдат државните органи. Во меѓувреме косовски медиуми утврдија дека фотографијата е преземена од интернет страница со порнографски содржини, а обвнителството покрена истрага за случајот. Невладини организација соопштија дека Бровина и нанела голема штета на косовската заедница и на досегашната работа со жртвите на сексуалното насилство за време на војната во Косово.


Поголемиот дел од силувањата во Косово имале слични ситуации, па затоа не верував дека овој документ е неточен, рече Бровина.

Неколку косовски медиуми објавија дека фотографијата е веројатно сцена од порнографски филм, пронајден на интернет-сајтови во Ирак.

Advertisements
To Top