Сите предности од СЕКСОТ: Имајте го редовно и за вас се сигурни овие здравствени поволности!

Луѓето минуваат многу време размислувајќи за секс, обидувајќи се да го остварат и на крајот го остваруваат. Причината не е само продолжение на видот, бидејќи луѓето имаат сексуални односи и пред и по добивањето на децата, ако имаат деца. Постојат бројни причини зошто на луѓето сексот им е важен, некои се физички, а некои емотивни, која и да е причината сигирно дека од сексот ќе профитирате.

Во текот на годините направени се бројни студии за добротворите од сексот, а досега се најдени дури 13.

Во текот на сексот се испуштаат хемикалии кои ја ублажуваат болката

Ендорфинот е природен лек против болки кои во текот на сексот го преплавуваат телото и мозокот, го ослободуваат било кое чувство на непријатност. Кај некои луѓе прекинува главоболката. Освен ендорфинот, во текот на сексот се отпушта серотонинот од кој се чувствуваме посреќно.

Сексот ги согорува калориите

Не може да се смета како вистинска вежба, но секако ќе ги согори калориите. Студијата спроведена на факултетот во Монтреал се обиде да открие колку точно калории се потрошуваат и се покажа дека во половина час момците трошат 101 калорија, а жените 69.

Го засилува вашиот имунолошки систем

Една друга стуија покажа дека студентите кои имале секс барем еднаш во неделата имаат повеќе антитела кои се важни за битка против болест. Се покажа дека таквите антитела биле 30% повеќе од оние кои немале сексуални односи.

Сексот е добар за срцето

Според податоците на британскиот здравствен систем, се што прави срцето да работи побрзо е добро за вас. Во просек, најжестокото темпо на сексот за срцето е потребно како качување по скали.

Помага во борбата против стресот

Освен што во текот на сексот се лачат хемикалии поради кои се чувствуваме добро, се намалува и кортизолот. Истражувањето покажа дека сексот со пенетрација им помага на лушето полесно да се носат со стресот, а секако другите облици помагаат да се опуштат.

Се намалува ризикот од рак на простата

Честите ејакулации се поврзуваат со намален ризик од рак на простата. Истражувањето направено на 50.000 мажи во доба од 40 и 75 евра, покажаа дека оние кои тврдат дека имаат секс 21 или повеќе пати месечно имаат помал ризик дека ќе заболат од оние кои кажале дека имаат односи помеѓу четири и седум пати. Повторената студија ги покажа истите резултати.

Поради сексот се чувствувате поздрави

Сексот со сигурност гарантира дека ќе се чувствуваме подобро. Студијата спроведена на 3000 Американци постари од 57 до 85 години покажа дека луѓето кои често имаат сексуални односи мислат дека се поздрави од оние кои воопшто немаат. Освен тоа, заљубеноста допринесува да се чувствуваме поздрави.

Го намалува ризикот од појава на чир на желудникот

Среќен брак поврзан со намален ризик од појава на ангина и чир на желудникот кај мажите. Во студијата направена на 10.000 мажи оние кои рекле дека се сакани и поддржувани имале помал ризик од појава на ангина. Друга студија покажа дека оние кои имаат проблеми дома имаат поголеми шанси да заболат од чир на дванаесетпалачно црево. Сексот не е единствен начин да се покаже љубовта, но дефинитивно е еден од нив.

Сексот го намалува крвниот притисок

Тоа го покажа студијата од 2003. година. Луѓето кои само се држеле еден со друг за рака десет минути или се прегрнувале 20 секунди не биле под стрес поради застрашувачките активности како јавен настап

Подобар сон

Сексот е вежба, а по секоја вежба се чувствуваме уморно. Освен тоа, отпуштањето на окситоцинот не успива. Кај момците оргазмот се активира со префронтален кортекс на мозокот, што прави сигурен добар сон.

Поради сексот момците се поемотивни

Едно истражување покажа дека сексот им помага на момците да ги откријат своите чувства. Се смета активноста на мозокот кај мажите е активирана од стимулацијата на партнерката, а се покаже дека во тие моменти протокот на крв во инсулата е засилен. Инсулата е дел од мозокот поврзана со процесирање на емоциите и болката.

Посилна меморија

Сексот може да ги подобри перформансите на луѓето во краткорочни мемориски тестови, според студијата спроведена оваа година.

Помага во намалување на анксиозноста

Во текот на сексот е намалува протокот на крвта во амигдалот, подрачје во мозокот поврзан со тескобата.