Сите хранливи вредности и полезност на шипката


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Шипката е богата со витамин Ц, витамин А, калциум и железо.

Витаминот Ц е посебно важен во текот на есенскиот и зимскиот период бидејќи ги олеснува респираторните инфекции и превентивно делува против астмата.

Шипката исто така содржи биофлавоноиди, пектин, витамин Е, витамин Б-комплекс, селен, манган, како и мала количина на магнезиум и калиум.

Поради големиот број на витамини и минерали шипката помага и во зајакнување на имунитетот.

Благодарение на големата количина на антиоксиданси, шипката може да помогне и во намалување на нивото на холестерол и високиот крвен притисок, чии покачени вредности претставуваат фактор на ризик за појава на кардиоваскуларни заболувања.